אני כותבת את המאמר הזה כדי לעזור לכם להבין את הקשיים הצפויים לכם בתהליך ההסבה להייטק, איך להתמודד איתם ואיך לעשות נכון את המעבר.
חשוב לי לעזור לכם למנוע תסכולים בדרך, כמו למשל ניסיון להתקבל לתפקיד קשה מידי, התחייבות לקורס ארוך ויקר שלא יביא תוצאות וכד'. ומצד שני, אם תפעלו נכון מתוך הבנת הקשיים – תגלו שהגשמת החלום אפשרית. אם הדרך לא תהיה לכם ברורה, אם הדברים ייראו לכם מסובכים מידי, אתם עלולים להתייאש, וחבל.
אני רימה גורן, מאמנת קריירה משנת 2006. לתחום האימון הגעתי אחרי עשור עבודה בפיתוח וניהול בהייטק.
עוד כשעבדתי בהייטק, התחביב שלי היה לעזור ללא מעט אנשים להיכנס לתחום, ומזה שנים רבות אני מלווה אנשים בצמתי החלטה משמעותיים בקריירה שלהם למצוא עבודה מספקת ומפרנסת.
אנשים רבים מעלים את האופציה לעבור להייטק ולא מעט אנשים שליוויתי אכן עברו בפועל להייטק בהצלחה.
הקשיים המרכזיים בתהליך ההסבה להייטק
הקושי הראשון: נדרש דיוק.
עולם ההייטק הוא רחב. איזה תפקידים בכלל מתאימים וריאליים לכם?
איזה מקצועות בהייטק יכולים להתאים לכישורים, להשכלה ולנסיון שלכם?
עולם ההייטק רחב ועשיר. יש עשרות תפקידים שונים שסף הכניסה אליהם לפעמים נמוך – ללא השכלה / ללא נסיון, עם או בלי קורס קצר כלשהו, ולעומת תפקידים שסף הכניסה אליהם מאוד גבוה ודורש תארים וניסיון רב.
בחלק מהתפקידים נדרשות יכולות טכנולוגיות ובתפקידים רבים אחרים לא.
חשוב לבחון תפקידים פוטנציאליים שמתאימים עבורכם כך שבסבירות גבוהה תצליחו להתקבל כי הכישורים שלכם מתאימים, תהנו מהתפקיד כי הוא מתאים למה שחשוב ומספק עבורכם, וגם דרישות הכניסה לתפקיד יהיו סבירות כך שהמראיין יסכים לקבל אתכם למרות שאתם מגיעים מרקע שונה.
הקושי השני: נדרש ביטחון עצמי.
איך תסבירו למגייס בהייטק שאתם מתאימים לתפקיד למרות שאתם באים מרקע שונה?
אם אתם רוצים לעבור להייטק מעולם תעסוקתי אחר, קורות החיים שלכם, ההשכלה והנסיון לא מתאימים לשפה, ולסגנון קורות החיים שיש למועמדים המתחרים.
איך מתאימים את קורות החיים כך שתצליחו בכלל להגיע לראיון העבודה? איך לשכנע את המראיין שאתם יותר מתאימים ממועמד אחר שהניסיון התעסוקתי שלו רלוונטי יותר?
בשביל זה עליכם להיות בטוחים בחוזקות ובכישורים הייחודיים שלכם ולדעת לבטא אותם בשפה שהמראיין רוצה לשמוע.
הקושי האמיתי הזה יוצר גם קושי פסיכולוגי: אתם עשויים להרגיש בעמדת נחיתות, נדרשים להסביר למה אתם בכלל מתאימים וזה מעורר חוסר ביטחון באופן מודע או לא מודע.
השלבים בתהליך ההסבה המקצועית
בגדול אפשר לומר שיש שלושה שלבים בתהליך המעבר להייטק:
1. לזהות איזה עבודה הכי מתאימה לכם – לחוזקות שלכם ולמה שחשוב לכם.
2. למפות איזה תפקידים מהסוג הזה קיימים בהייטק והאם קל או קשה להתקבל אליהם עם הניסיון וההשכלה שלכם. וכך לצאת לדרך בעיניים פקוחות ולא לוותר בהמשך אם יהיה קשה.
3. לצאת לחיפוש העבודה לאחר הכנה מדוייקת של קורות החיים, אופן ההצגה שלכם בראיון עבודה ושימוש נכון בנטוורקינג. כך שתצליחו ליצור הזדמנויות להתראיין לתחום.
ולא פחות חשוב, להיות סבלניים, ליצור הזדמנויות מתאימות שיאפשרו לכם להגיע לראיונות עבודה ולשכנע את המראיין שאכן אתם מתאימים לתפקיד גם אם הרקע שלכם שונה.