מחקרים מראים שתשוקה מסייעת לשימור של מוטיבציה פנימית (שהיא התחושה שאני עושה משהו כי אני פשוט נהנה לעשות אותו ולא עושה אותו בשביל כסף, יוקרה וכו') שמהווה גורם מגן מפני שחיקה וקשורה להצלחה בעבודה.
לא תמיד פשוט למצוא את התשוקה והחלומות שלנו, בייחוד לאור אילוצי המציאות שנדמה שהם דורשים מאיתנו לפעמים לוותר ולהתפשר.
יש כאלו שלא מאמינים שיוכלו למצוא עבודה שתענה על כל הצרכים שלהם וכבר מוותרים עליה מראש. חסמים אלו הם "רעש" שמפריע לנו לזהות ולמצוא את מה שמלהיב אותנו.
כדי למצוא את התשוקה שלכם אתם צריכים להתעלות מעל המחשבות שזה לא אפשרי, לא יפרנס אתכם, שמאוחר מידי או קשה מידי לשנות כיוון. עליכם ללמוד להניח את המחשבות האלו באופן זמני בצד.
דמיינו עולם מושלם ללא מגבלות ושאלו את עצמכם: מה החלום שלכם? באיזו עבודה הייתם בוחרים בעולם ללא אילוצים של גיל, השכלה, כסף? איזה משפט אכתוב על הקיר מול המיטה כך שאנזק בהתלהבות בבוקר? שאלות אלו יעזרו לכם לתפוס "קצה חוט" לגבי הדבר שמלהיב אותנו לעשות.
אפשר לעשות רשימה של 20 רעיונות לכיוונים מקצועיים מהכי פרקטי להכי מופרך (שוטרת, אסטרונאוט, מדריכת בנג’י) ולחפש ברשימה את האלמנטים שמלהיבים אתכם.
המרכיב של התשוקה וההתלהבות חייב להיכנס לפאזל של בחירת הכיוון המתאים. הרבה פעמים תופתעו לגלות שכן אפשר למצוא משהו שהוא גם פרקטי וגם מלהיב.
מצפן פנימי – מה הכי חשוב לכם בחיים?
המרכיב השלישי שיעזור לכם למצוא את העבודה שהכי מתאימה לכם הוא המצפן הפנימי שלכם.
זהו מושג מחקרי חדש בתחום המוטיבציה, אותו אני חוקרת בעבודת הדוקטורט שלי, והוא מתייחס לערכים שחשובים לנו בחיים ולדברים שמעניקים לנו משמעות ועושים אותנו מאושרים.
עבודת החלומות צריכה להתאים ל״אני האמיתי״ שלנו כדי שנרגיש שאנחנו עושים משהו בעל משמעות אישית. בנוסף, העבודה צריכה להתאים למה שחשוב לנו בחיים.
למשל:
- אם חשובה לי מצויינות, לא אוכל לעבוד במקום שדורש עבודה מהירה ושטחית.
- אם חשובים לי אנשים, לא אוכל לעבוד במקום תחרותי.
- אם חשובה לי המשפחתיות, לא אוכל לעבוד במקום שפוגע ביכולת להשקיע במשפחה.
אם לא תהיה התאמה בין המצפן הפנימי לעבודה, נהיה בקונפליקט מתמיד בין מה שאנחנו מאמינים בו לבין מה שאנחנו עושים בפועל.
קונפליקט כזה לאורך זמן יכול להוביל לתחושה ש"אני לא במקום הנכון", ובהתאם לכך לחוסר מוטיבציה ושחיקה.
מציאות – מה האילוצים שלכם?
חלק זה מתייחס להצבת אילוצים פרקטיים ושאילת שאלות שיעזרו לכם להתאים את העבודה למציאות שלכם.
למשל:
- מה היקף המשרה שאתם רוצים?
- כמה כסף אתם רוצים להרוויח?
- מה הניסיון/ההשכלה שלכם?
- כמה קשה להיכנס לתחום מסוים?
את התשובות ל 4 הקריטריונים סכמו לעצמכם בכחצי עמוד ונסו למקד ולנסח כיוון תעסוקתי שמתאים לחוזקות, לתשוקות, לערכים ולמציאות שלכם.
מנסיון של מאות תהליכים כאלו, בדרך כלל רואים שיש כיוון אחד או שניים שהכי מתאימים למרבית השיקולים, אילוצים, רצונות ופחדים שלנו.
אם אתם לא מצליחים לגבש את הפאזל לתמונה ברורה, נסו לשבת על זה עם חבר או שזה הזמן לפנות לייעוץ מקצועי ניטרלי שיעזור לחבר את הקצוות.
כשכל הקצוות מתחברים ומזהים כיוון שגם מרגיש מלהיב וגם מרגיש פרקטי ובר ביצוע, נוצרת מוטיבציה ומחויבות עצמית מדהימה לקראת שלב החיפוש. ולכן אם יהיו קשיים בהמשך הדרך יש סיכוי גבוה הרבה יותר שלא נוותר בקלות.
השלב הפרקטי: חיפוש עבודה
לאחר שהבנתם מה הכיוון הנכון לכם – התחילו בתהליך החיפוש.
בראש שלכם, אמצו גישה הדוגלת בכך שעבודת החלומות שלכם קיימת ויש לכם את כל הכישורים הנדרשים בכדי להשיג אותה.
בעולם שאנחנו חיים יש יותר הזדמנויות ושילובים מאי פעם. ככל שתפעלו, תחשפו לעולמות ואפשרויות שאתם לא מכירים.
אם בכוונתכם לעשות שינוי משמעותי בקריירה, חשוב לקחת בחשבון שזה ייקח יותר זמן, שיש לדבר עם הרבה אנשים כדי ללמוד מחכמת ההמונים על התחום ודרכי הכניסה החכמות אליו ושיש לקחת בחשבון תהליך הדרגתי של שינוי: למשל להמשיך לעבוד בתחום הישן תוך כדי פיתוח משהו קטן בכיוון החדש.
חשוב לזכור: חיפוש עבודה הוא עבודה בפני עצמה ודרושים תעוזה, התמדה וחוסן בתהליך החיפוש
כדי למצוא עבודה כמו שאתם רוצים נדרשת קפיצה מנטלית ומעשית:
חיפוש חכם
ברמה הפרקטית של החיפוש, למדו להבליט ולשווק את החוזקות, התשוקות והמצפן שלכם, וגרמו למראיין להאמין שאתם מתאימים לתפקיד בגלל מי שאתם, גם אם נדמה שלפי קורות החיים שלכם אתם לא האופציה המתאימה ביותר.
הפעילו חברים – אומנות הנטוורקינג
60% מהמשרות מגיעות ממעגלים חברתיים קרובים (חבר מביא חבר). הן לא מגיעות כלל למנועי החיפוש. חיפוש חכם מתייחס לחיפוש עבודה דרך מעגלים קרובים- ספרו לחברים ומכרים מה אתם מחפשים ושווקו את עצמכם. לפעמים תקבלו רעיונות לכיוונים מצוינים שאפילו לא עלו בדעתכם.
חוסן רגשי
תהליך החיפוש עשוי להיות ארוך ומתסכל. אף אחד לא אוהב לחפש עבודה ולעמוד מול תחושת הדחייה הפוטנציאלית.
עלולות להופיע מחשבות ואמונות שליליות שיש לנו לגבי עצמנו ולהרוס לנו ("כולם מצליחים חוץ ממני", "לא יקבלו אותי כי אין לי הכשרה מתאימה" וכו').