הנחיית קבוצות

סדנאות במתכונת חוויתית והרצאות מקצועיות המכוונות לתהליכי למידה. ההתנסות בסדנא מאפשרת למידה ורכישת כלים יישומיים להתנהלות עתידית נוספת

ירדן שחר אימון קריירה
מאת: ירדן שחר יועצת תעסוקה ומאמנת קריירה בכירה

הנחיית קבוצה היא מתודולוגיה באמצעותה מוביל המנחה את הקבוצה. מטרתה של הנחיית הקבוצה היא הובלת הקבוצה באופן החותר להתפתחות הפרטים באמצעות התפתחות הקבוצה.

פיתוח ההון האנושי הוא מנוע צמיחה מרכזי עבור ארגונים רבים. סדנאות, הרצאות ואימון קבוצתי הן חלק מן הפעולות שננקטות על מנת למקסם את יכולות האנשים בארגונים ומהוות יתרון בשיפור מיומנויות ניהול, ניהול צוות, קבלת החלטות, תקשורת אפקטיבית, יצירתיות ומצוינות.

קונפליקטים בתפקיד – כיצד הם נוצרים וכיצד ניתן להתמודד עימם?

מהו קונפליקט? האם הוא טוב או רע? מי מרוויח מהקונפליקט ומי עלול להפסיד אם ייפתר? האם קונפליקט הוא מצב של ניגודים? האם קונפליקטים הם בלתי נמנעים? כיצד משפיעים הקונפליקטים על ההתנהלות שלנו במערכות יחסים ובתפקוד המקצועי והאישי?

קונפליקט תפקידי ועומס תפקידי גורמים לחוסר שביעות רצון מצד העובד, לתחושה של איום, כעס וסימני לחץ אחרים. הן בסדנה והן בהרצאה ניתן מענה על השאלות שהוצגו תוך התייחסות גם ל "אפיזודת התפקיד", התנהגויות במצבי קונפליקט, וכן חשיפת משאבים ודרכים ויכולות להתמודד עם קונפליקט במקום העבודה.

סדנה והרצאה באוריינטציה יישומית.


 

מנהיגות

מנהיגות היא יכולתו של אדם או קבוצת אנשים להוביל אנשים אחרים אל עבר מטרה משותפת. היא מתקשרת בצורה ישירה להשפעה וביכולתה להשפיע על מוטיבציה של אנשים. הרבה אנשים שדיברו על נושא המנהיגות תיארו בעצם שליטים ולא מנהיגים.

אולם מהי מנהיגות (LEADERSHIP) ומה ההבדל בינה לבין שלטון (RULERSHIP)? מה הקשר בין כוח לבין מנהיגות? כיצד ניתן לרכוש כלים יישומיים למנהיגות אישית (כיצד להנהיג את עצמנו) ולמנהיגות חברתית?

סדנה חווייתית העושה סדר בין המונחים ומספקת מענה לשאלות אלו ולשאלות נוספות.


 

חוזקות – מנהיגות פרואקטיבית

הצורך להפיק מעצמנו או מאחרים את המקסימום הוא אוניברסלי. כפרטים ובוודאי כארגונים עסקיים ממוקדי אפקטיביות ותוצאות צורך זה הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום. לעיתים קיים פער בין מה שהיינו רוצים שיקרה לבין מה קורה במציאות ולכן יש צורך לחקור את שאלת ה"איך" – איך להשיג יותר? איך לשפר ולתקן את מה שלא עובד? ובעיקר 'מה' – מה המקור לתוצאות טובות יותר?

חוזקות היא תפיסת עולם הגורסת כי היכולת להתפתח ולהצליח טמונה דווקא באיתור החוזקות של כל אחד וביצירת מנופים לשימוש תכוף וממוקד בחוזקות אלה למימוש מטרות ולהשגת תוצאות טובות יותר – ובהנאה.

לדעת ד"ר טיטיון:

"אחד העקרונות החשובים הוא להתמקד בניהול על פי חוזקות – בניגוד לתפיסה הרווחת בעבר, לפיה יש לאתר את תחומי החולשה של העובד ולחזק אותם. מחקרים חדשניים מראים כי פוטנציאל הצמיחה וההתפתחות הגדול ביותר של כל אדם נמצא בתחומים שהוא חזק בהם. לכן, יש לאבחן את החוזקות שלו ולהציב אותו בתפקידים בתחומים אלו. מדיניות זו תתרום לו לתחושת משמעות, למוטיבציה ולתפקוד מיטבי."

כלי נוסף של הגישה נקרא הוקרה – "סדרה של תרגולים עבור המנהל שיאפשרו לו להוקיר את העובד ואת הדברים החיוביים שהוא עושה. המטרה היא לפתח מנהיגות חיובית שתלַמד את המנהל להעצים את העובד".

הסדנה מאפשרת למנהלי בארגון לגלות את יתרונותיהם וכישרונותיהם הייחודים ולהשתמש בהם בהנאה להשגת מטרותיהם ויעדיהם:

  • להקנות מיומנויות מרכזיות במנהיגות פרואקטיבית
  • להבין, מה המקור לתוצאות ולבחון אפשרויות להרחבת הפעילות בקשת התפקידים אותם ממלאים
  • להתאים סגנון ניהול לסיטואציות ואנשים וליישם פעולות משוב באופן דו כיווני (Top-Down Bottom-Up).

 

פסיכולוגיה חיובית

התקופה המודרנית מאופיינת בחיפוש אחר אושר ומימוש עצמי מחד, וטיפול בדיכאון וחרדה מאידך. נראה שלמרות שהנושאים הללו היו רלוונטיים לאורך כל ההיסטוריה האנושית, הם מקבלים דגש מיוחד בתקופתנו.

פסיכולוגיה חיובית הינה גישת מחקר יישומית להבנת מקורות החוסן והאושר האנושי אשר צוברת תאוצה ופופולאריות בעשור האחרון. המחקר המדעי מראה אל מול קבוצות ביקורת כי מנהלים ועובדים מאושרים מקבלים החלטות ניהוליות יעילות ונכונות יותר, נאמנים יותר לארגון, יצירתיים ואפקטיביים יותר בעבודתם ויוצרים סביבה חברתית נעימה ומלוכדת יותר. הם נהנים מאיכות חיים, חוסן נפשי, מערכת חיסונית חזקה יותר ותוחלת חיים ברמות משופרות, באופן שאינו בר-תחרות עם אף כלי, רפואי או ניהולי אחר, המפיק תוצאות מרשימות שכאלה .

גישת הפסיכולוגיה החיובית מדגישה את השימוש בחוזקותיו של האדם, ולא בשיפור חולשותיו.

ההנחה הבסיסית היא שאם הארגון ידגיש את פיתוח תחושת האושר אצל העובדים, תעלה שביעות הרצון של העובדים מהעבודה, ומכאן התפקוד שלהם ישתפר ותהיה ירידה בהיעדרויות, במחלות ובתחלופת עובדים.

כיצד בא לידי ביטוי אימוץ עקרונות הפסיכולוגיה החיובית?


 

מצוינות – נקודת מוצא לתוצאות מובהקות

מצוינות היא מצב או הלך רוח שבו אדם שואף לעשות את הטוב ביותר שהוא מסוגל לעשות, בדרך הטובה ביותר, מתוך מוטיבציה פנימית ומתוך תפיסה ערכית בכדי להגיע לתוצרים או לביצועים איכותיים.

תפיסה מתקדמת של מצוינות

כדי להנגיש את ערך המצוינות לאנשים רבים בתחומים שונים, יש להרחיב את תפיסת המצוינות, כך שתאפשר יצירת נורמות חברתיות חדשות אליהן יכול לשאוף כל אדם ומבלי להתפשר על האיכות המגדירה מצוינות. מצוינות שניתן לכנותה מצוינות תהליכית: תוצר של תהליך בו כל שלב מתבצע בצורה הטובה ביותר והכוח המניע אותה הוא העשייה האיכותית עצמה ולא רק הרצון להיות ראשון במרוץ לצמרת.

תפיסה זו מאפשרת לכל אדם להצטיין ביכולתו המיוחדת ובכך היא תומכת גם ברווחתו הנפשית ללא חשש מתחרות הקיימת לרב במצוינות ההישגית.


 

התמודדות עם מצבי לחץ ושחיקה

בכל מקום שבו חווים מתח, תסכול או אי שביעות רצון כלשהי יש לכך סיבה מרכזית – מה שקורה שונה ממה שמאמינים שאמור לקרות.

הפסיכולוגית קלי מק'גוניגל מציגה מחקרים חדשים הקובעים שהלחץ עשוי להזיק רק אם נאמין בכך. היא מעודדת אותנו לראות את הלחץ באור חיובי, ומציגה בפנינו מנגנון להפחתת לחץ שלא זכה לתהילה. האם זו האמת?

כעיקרון, בכדי להקל על המתח ניתן לעשות שלוש פעולות – כל אחת מהפעולות הללו תקל על המתח ותשפר את המצב:

  1. הנמכת/חידוד/התאמת ציפיות
  2. שינוי/שיפור מציאות
  3. שילוב של השניים

בסדנה נלמד איך מחברים את התיאוריה הזו לשטח ומה הם המשאבים העומדים לרשותנו ליישום.


 

מעברים ושינויים

שינוי הוא מצב לא נח ומעורר התנגדות המבטא את הפחד מהלא-ידוע והנטייה להימשך למוכר. לכן, כדי ששינוי אכן יתחולל צריך שיופעלו שני כוחות חזקים – כוח שידחף אותו מתוך המציאות הקיימת וכוח שימשוך אותו אל תוך מציאות אחרת.

ניהול השינוי

ניהול השינוי הוא גורם מפתח להצלחה בכל שינוי ארגוני. ניהול שינוי מוצלח כולל יצירת חזון, מיקוד בחשיבות השינוי ובהצלחה שלו בטווח העתידי, יצירת מעורבות ומחויבות לשינוי בכל רמה בארגון, טכניקות להנעה באמצעות תקשורת אפקטיבית.

למה אנו זקוקים כדי לשרוד את השינויים? מה מסייע לנו לצאת מאזורי הנוחות ומה גורם לנו להתכנס לתוכם? כיצד אי הוודאות מתקשרת אליהם? והאם אנחנו יותר רוצים בשינוי או יותר חוששים ממנו?
בסדנה זו נתוודע אל הפחד משינוי, היתרונות שבו והדרכים לצלוח אותו.

מתאים לכל מי שחווה או מתכנן שינוי ומעוניין לקחת ממנו את המיטב.


 

קבלת החלטות – לא תמיד דבר שבשגרה

החלטות מתקבלות כל העת כדבר שבשגרה, בכל גיל וללא קשר למעמד, תפקיד, ניסיון ואפילו מידת הידע שיש לאדם בנושא בו הוא מקבל את ההחלטה.

לקבלת החלטה יש יכולות השפעה שונות בהתאם למידת החשיבות שלה אולם פעמים רבות הצורך בקבלתה בלתי נמנע.

כיצד מתקבלות החלטות גם במצבים של אי ודאות או מחסור בידע? מהם הגורמים המשפיעים על קבלת ההחלטה? כיצד ניתן לצמצם טעויות בקבלת החלטות?

סדנה המתאימה למעשה לכולנו ותורמת לכל אדם בהיבט האישי, המשפחתי, כמנהל, שכיר או עצמאי.


 

הסכמות בתקשורת מקרבת

מצבים של אי-הסכמה במערכת יחסים הם כמו זרדים במדורה. מצבים, שבהם היחסים נמצאים במצב פגיע. ניתן לבנות, לייצב ולחזק את מערכת היחסים או להוביל להתלקחות בלתי נשלטת וליצור סדקים, קרעים ושברים.

איך לפתור נושא שיש עליו מחלוקת? תמיד יש דרך:

  • לדבר עליו בכנות ואותנטיות, מבלי לגלוש להאשמות ושיפוטיות
  • להגיע להסכמות ולפתרונות שנשמרים לאורך זמן ולשמור על שיתוף פעולה.

בסדנה נציג את הדרכים הנפוצות ומדוע אינן אפקטיביות ונלמד כיצד מתנהלים באופן המעודד הסכמות ומאפשר פתרונות ישימים.


 

שפת ההשפעה – אומנות ההנעה לפעולה

מילים ודפוסי לשון הם כלי עבודה ליצירת קשר, להבנת העולם האישי ושל האחר, לחקירה של אמונות, גילוי עצמי ושינויי. השפה ממלאת תפקיד חשוב בעולמינו. הכרות עם דפוסי הלשון מאפשרת זיהוי העדפות אישיות לצורך יצירת קשר, השפעה וחיזוי התנהגות.

ההרצאה מזמינה את המשתתפים אל מרחב חדש החושף את המרכיבים המוטיבציונים המסתתרים בשפה ובתהליך ההובלה והאתגר לפעולה. כיצד נחדד את ההקשבה שלנו? כיצד נשתמש במאפיינים ,דפוסי חשיבה, פעולה והעדפות של האדם כדי לפנות אליו ולהניע אותו לפעולה? איך נזהה מילים המשמשות ככפתורי פעולה אופציונאליים להנעה ויצירת שינוי אפקטיבי?

למעוניינים בסדנה בעלת השלכות מעשיות במיוחד!


 

אינטליגנציה רגשית בעבודה

בשנים האחרונות נעשה השימוש במדדי אינטליגנציה רגשית נפוץ במיוחד. בעולם המערבי הכירו בעובדה כי כישורי אינטליגנציה הם מרכיב חיוני בפילוסופיית הניהול של הארגון. עוד נטען כי התוקף של אינטליגנציה הרגשית מנבא התנהגות מוצלחת במקום העבודה ברמה העולה על זו המנובאת על ידי האינטליגנציה הקוגניטיבית.

מה הם חמשת המפתחות לאינטליגנציה רגשית וכיצד ניתן ליישמם בעבודה? כיצד ניתן לנהל רגשות במצבים מאתגרים? איך מגייסים מוטיבציה לפעולה? כיצד מפתחים כישורים חברתיים?

המושג אינטליגנציה רגשית פותח לראשונה בשנת 1987 ע"י סאלוב ומאייר, וזכה לפרסום בשנת 1995 עם פרסום הספר של ד"ר דניאל גולמן. המושג מתייחס ליכולת התוך אישית והבינאישית הטמונה בנו לשלוט ברגשותינו, לתעל ולכוון אותם לכיוונים רצויים.

סדנה שתתמקד באינטליגנציה במקום העבודה ובמיוחד בדרך בה עובדים ומנהלים יכולים לעשות בה שימוש.


 

הדיאלוג הפנימי, תקשורת אסרטיבית ומה שביניהם
אתה נמצא היכן שהמחשבות שלך נמצאות, ודא שהמחשבות שלך נמצאות היכן שאתה רוצה להיות.
– רבי נחמן מברסלב

מה הקשר בין תקשורת פנימית לתקשורת הבינאישית? בהרצאה זו נכיר לעומק את המודל היישומי לניהול התקשורת הפנימית וניהול רגשות ונחדד את הידוע לנו על תקשורת אסרטיבית וכלים יישומיים לאסרטיביות בסביבת העבודה.

סדנה ייחודית המחברת בין פילוסופיה לבין התנהלות אפקטיבית בימנו אנו.


 

העצמה ועוצמה נשית

פעמים רבות אנו מוצאות את עצמנו כמו להטוטניות בקרקס, קופצות ממקום למקום ומנסות לא ליפול מהחבל. מוטרדות בקשר לעתיד, מותשות מדאגה, מתמקדות בתרחישים מדאיגים, מצויות בקונפליקט בין הבית לעבודה ולעתים חשות ששוויון זו סיסמה קשה לביצוע ושואפות, אולי, לפריצת דרך.

שארית החיים – השאלה הגדולה

בכל אחת מאיתנו טמון הכוח לבחור כיצד היא רוצה לחיות את חייה. נקודת המוצא היא: כל אדם מלא במשאבים ויכולות. עלינו לזהות את "מטעני הדלק" שלנו ומקורם כדי להפוך אותם לגלויים וזמינים עבורנו.

ההווה שבו אנו חיים היום הוא תוצאה של בחירות העבר, הפעולות שאנו עושות היום קובעות איך ייראה העתיד שלנו.

סדנה להעצמה ועוצמה נשית מקנה הזדמנות נוספת לכל אישה שרוצה לקחת הפסקה קצרה ולשים את עצמה במרכז ואולי אף להזמין שינוי בחייה.


 

תכנון וניהול אפקטיבי במרחב הזמן

מחסור בזמן הוא אחד האתגרים המשמעותיים בעולם המערבי. השני לאחר הכסף. מרבית האנשים מתוסכלים שאינם מצליחים לחיות את החיים כפי שהיו רוצים באמת, ומרגישים שמישהו אחר מנהל את זמנם. כן כן רובנו מרגישים מנוהלים ולא מנהלים. רובינו גם מוכנים לבצע שינוי, אבל לא כולנו מוכנים לשנות…

הצורך בשינוי מחייב אותנו לאמץ הרגלים חדשים, האם אנחנו מוכנים לכך? כדי לסגל הרגל צריך לתרגל, האם נוכל להשקיע בכך זמן ומאמצים? שינוי הרגלים באמצעות כלים ישימים לשימוש יומיומי הוא אחד המשמעותיים בדרך לניהול ולניצול נכון יותר של הזמן.

כיצד ניתן להספיק יותר בפחות זמן? האם וכיצד נוריד את הלחץ והעומס? מה הנוסחה שתסייע לנו ליהנות ולא רק לעבוד? ומהו שביל הזהב לשיפור איכות החיים?

הזדמנות לכולנו לקבל כלים להתחלה של שינוי…


 

תעסוקה – קורות חיים, ראיונות וחיפוש עבודה אפקטיבי

בעולם העבודה המשתנה שלנו, אנו חייבים לחשוב שונה, להיות יצירתיים ולהכיר את הכלים העומדים לרשותנו לחיפוש עבודה, מיתוג אישי וידע.

מה כותבים בקורות החיים?

  • מה מחפשים מראיינים בקורות חיים? כיצד תגרום למעסיק לקרוא את קורות החיים שלך?
  • הערך המוסף בקורות החיים,מה להבליט ומה להצניע, במסגרת הסדנה יוצעו כלים להפוך את קורות החיים לכרטיס הכניסה לריאיון האישי שלך.

איך מתכוננים לראיון עבודה?

  • הכנה מוקדמת לראיון, שפת הגוף, שאלות נפוצות, ומה אם אין לי מספיק ניסיון?
  • כלים יישומיים להתנהלות אפקטיבית בראיון העבודה.
  • סדנה ייחודית המאפשרת הקניית ידע לאיתור משרות והדרכה מעשית לכתיבת קורות חיים, הכנה לראיונות ולמרכזי
  • ההערכה הקבוצתיים שהינם אחד הכלים המרכזיים כיום בתהליך האבחון התעסוקתי והקבלה למקומות עבודה שונים

 

עודכן בתאריך: 16 בפברואר 2023

דילוג לתוכן