תרבות ארגונית: מהות, תפקיד וממדים עיקריים

תרבות ארגונית היא מסגרת המגדירה גישות, ערכים, נורמות התנהגותיות, אמונות, מנהגים וציפיות המשותפים לחברי הארגון. היא כוללת רובד גלוי ודברים חיצוניים (לבוש, שפה, סמלים ומיתוסים) ורובד סמוי (הנחות יסוד, ערכים חברתיים ונורמות ההתנהגות הנהוגים בארגון). לאחר שנקבעים, מרכיבים אלו נוטים להיות יציבים ומשפיעים במידה ניכרת על הארגון והעובדים בו. התרבות הארגונית מאפשרת לחברי הארגון להשיג את מטרותיהם ביעילות רבה יותר, וגם מאפשרת למי שאינו נמנה עליו להבינו בצורה טובה יותר.

ירדן שחר אימון קריירה
מאת: ירדן שחר יועצת תעסוקה ומאמנת קריירה בכירה

תפקידה של התרבות בארגון

  • הזדהות העובדים עם הארגון: ככל שהעברת הערכים ותפיסות של הארגון ברורה יותר, כך קל יהיה לעובדיו להזדהות עמו.
  • מחויבות העובדים לארגון: ככל שהתרבות חזקה ומוגדרת יותר, ניתן לצפות מהעובדים לוויתור על הצרכים הפרטיים לטובת הארגון.
  • הגדרת צפיות והתנהגות מקובלת: מקלה על עובדים חדשים וחשובה ליציבות.

שבעה ממדי התרבות הארגונית על פי Chatman & Jehn(1994)

  1. יזמות – מה דרוש מהעובדים מבחינת יצירתיות?
  2. יציבות – האם הארגון שמרן או נועז?
  3. גישה כלפי אנשים – עד כמה יש חשיבות לעובדי הארגון? מה מידת הצמצום? התחלופה?
  4. גישה כלפי תוצאות – קביעת יעדים והשגתם?
  5. רוגע (easygoingness) – 'משמעת צבאית' או חופש פעולה?
  6. דגש על פרטים – התמונה הרחבה או ירידה לפרטים? האם האחד על חשבון השני?
  7. גישה כלפי עבודה משותפת – עבודה בצוותים? או סוליזם?

איך ליצור תרבות ארגונית שתממש את יעדי הארגון?

כדי לממש את יעדי הארגון, לשפר את מיומנויות הניהול ולחדד את התרבות הארגונית,
יש להשקיע בהון האנושי של הארגון.
לשם כך אני מציעה סדנאות חווייתיות למנהלים וצוותי העבודה, בהתאמה אישית למטרות שלכם.

את הסדנאות אני מקיימת בהצלחה כבר שנים ארוכות בחברות וארגונים במגזרים מגוונים במשק,
בינהם משרד הבטחון, רשויות מקומיות וחברות במגזר בפרטי.
אשמח להנחות גם אצלכם.

 

סוגי תרבות ארגונית

במחקר מוכרים ארבע סוגי תרבויות ארגוניות דומיננטיות:

  • תרבות מכירתית: מתמקדת ביחסי גומלין/חליפין עם ישויות חיצוניות לארגון: ספקים, לקוחות, קבלנים, איגודים, רגולטורים וכך הלאה. דגש מיוחד ניתן לערכים מרכזיים כתחרותיות ופרודוקטיביות המושגים באמצעות הצבת האנשים המתאימים בעמדות הנכונות ורמת שליטה ארגונית גבוהה.
  • תרבות "שבטית": מאופיינת על ידי עבודת צוות, מעורבות העובד ומחויבות של התאגיד/הארגון כלפי העובד. בתרבות זו מניחים כי הארגון יהיה מנוהל על הצד הטוב ביותר באמצעות עבודת צוות ופיתוח והשקעה בעובד. סביבת עבודה הומנית, נאמנות ומסורת.
  • תרבות היררכית: ארגון מובנה מאד, פורמלי, מוכוון יציבות לאורך זמן, בעל יכולת חיזוי לעתיד ויעילות. בעל מדיניות מוצהרת וחוקים ברורים ורשמיים.
  • תרבות "מכוונת המטרה": מתמקדת בטיפוח יכולת התאמה, גמישות ויצירתיות גם בתנאים של חוסר וודאות. דגש רב ניתן לחדשנות לצד אינדיבידואליות, לקיחת סיכון, וצפי לעתיד, עם מעורבות גבוהה של העובדים בייצור, מחקר ופיתוח.

התרבות הארגונית בעיני מחפשי העבודה

כיצד תופשים עובדים ומועמדים את המושג תרבות ארגונית? איזו תרבות ארגונית הם מחפשים כשהם בוחרים לאיזה ארגון להשתייך ומאיזה ארגון לצאת?

סקר חדש שבוצע בארה"ב, בו השתתפו 886 עובדים ומחפשי עבודה מספק תשובות לשאלות אלו ומציג תוצאות המלמדות כיצד תופסות אוכלוסיות אלו את התרבות הארגונית האידיאלית?

על פי הסקר, שתוצאותיו פורסמו באתר משאבי אנוש New Talent Times, נדרשו משתתפיו לתאר בטקסט חופשי את החברה האידיאלית מבחינתם, ואת התרבות הארגונית שמאפיינת אותה.

9% מקרב המשתתפים השתמשו במושגים: רוגע וקז'ואל (casual או relaxed). המונחים הנפוצים הנוספים שבהם השתמשו המשתתפים היו: מוכוונות משפחה (family-oriented) והנאה (FUN). 4% מקרב הנשאלים לא הבינו בדיוק את המונח.

ומה למדו ארגונים מתוצאות הסקר? ארגונים רבים עדיין לא הפנימו את הרעיון שהעובדים ומועמדים מצפים לכנות ולשקיפות. אחרים הפנימו אך אינם יודעים כיצד ליישם מסקנה זו הלכה למעשה.

זקוקים לאבחון ארגוני? לסיוע בהגדרה והטמעת התרבות הארגונית בארגונכם? מעוניינים בסדנה לחיזוק ערכי הארגון ושיפור מיומנויות הניהול? מוזמנים ליצור עימי קשר ואשמח לסייע.

עודכן בתאריך: 15 בנובמבר 2023

דילוג לתוכן